Kroon en brugwerk

Wanneer één of meerdere tanden sterk aangetast zijn, is het mogelijk dat gewone vullingen niet langer volstaan. Ze hebben dan een (deels) porseleinen restauratie nodig om de tand te omvatten en zo toch behouden te kunnen blijven. 

Deze (deels) porseleinen restauraties worden met veel zorg in het tandtechnische labo vervaardigd. De tandarts bewerkt de tand(en) en neemt er een (digitale) afdruk van. Aan de hand van deze afdrukken kan het labo een restauratie maken. Aan de kleurbepaling zal ook de nodige zorg besteed worden, esthetiek is namelijk van groot belang. Er wordt steeds een tijdelijke kroon voorzien om de tijd tot de definitieve restauratie te overbruggen.

De definitieve porseleinen restauratie zal met behulp van een speciaal tandcement geplaatst worden. Afhankelijk van de hoeveelheid tandweefselverlies bestaan er verschillende soorten restauraties:

INLAY/ONLAY

Een gedeelte van de tand wordt hersteld in porselein/composiet/goud. Een inlay is voor kleinere herstellingen waarbij de inlay alleen in het midden van de kies gaat. Als er bijvoorbeeld een knobbel van een tand afbreekt, kan deze hersteld worden met een onlay. Deze techniek wordt steeds minder toegepast omwille van een gebrek aan terugbetaling en door de toenemende sterkte en houvast van de vullingsmaterialen.

KRONEN

Indien er te veel weefsel verloren is gegaan, wordt er een op maat gemaakte 'hoes' of 'kapje' over de tand geplaatst. Dit wordt een kroon genoemd.  De tand zal terug zijn originele vorm en kleur bijpassend aan de overige gebitselementen hebben. 

 

 

 

 

 

 

BRUGGEN

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers, dit zijn de bewerkte tanden aan weerszijden van de ruimte van de ontbrekende tand. De brug vormt één geheel en wordt op de pijlerelementen vastgecementeerd. De ontbrekende tand wordt vervangen door een zwevend tussendeel.

Deze oplossing kan alleen maar als de pijlers nog voldoende bruikbaar zijn en de overspanning (lees : aantal ontbrekende tanden) niet te groot is.

 

 

 

 

 

 

IMPLANTATEN

Een implantaat wordt geplaatst daar waar de tand(en) verloren zijn gegaan. Het plaatsen van een implantaat vergt een kleine chirurgische procedure en dient best door een ervaren arts uitgevoerd. Na heling kan op een implantaat een vaste structuur vervaardigd worden (bv. vervangen van 1 tand door een implantaat + kroon). In deze context zijn implantaten de meest natuurgetrouwe en comfortabele manier om tanden te vervangen.

Contacteer ons voor een afspraak