Slechte adem of Halitosis

Slechte adem, ook wel foetor ex ore, halitosis of malodeur genoemd, is een veel voorkomend probleem. Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal wordt het veroorzaakt door problemen in de mond.
 

Taboe

Er wordt weinig over slechte adem gesproken. Er blijkt namelijk een groot taboe op te rusten. Men zegt niet snel tegen iemand dat hij of zij uit de mond ruikt. Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft hier chronisch last van en pakweg de helft geregeld. Dat is jammer want het is tegenwoordig goed te behandelen en te voorkomen.
 

Oorzaken van slechte adem

Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan slechte adem het gevolg zijn van het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol of roken. Daarnaast kan slechte adem worden veroorzaakt door ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte of door een onvoldoende afsluiting van de maag. Ook aandoeningen op andere plaatsen in het lichaam zoals suikerziekte of een leverziekte kunnen zorgen voor een slechte adem. Maar meestal wordt slechte adem veroorzaakt door problemen in de mond. Wij zullen nu de verschillende problemen in de mond die een slechte adem veroorzaken, noemen en aangeven wat daar aan te doen is. 
 

Uitdroging van de mond

Uitdrogen van de mond kan een slechte adem veroorzaken. De mond kan o.a. uitdrogen door het gebruik van bepaalde medicijnen, het drinken van veel koffie of het slapen met een open mond. Geadviseerd wordt om in het geval van een droge mond zo'n 2 ½ liter water per dag te drinken. Dat kan in veel gevallen de slechte adem tegengaan. 
 

Ontsteking van de keel-amandelen

Ontsteking van de keel-amandelen, ook wel angina genoemd, geeft vaak een slechte adem. Als een ontsteking van de keel-amandelen langer blijft bestaan, dient u uw huisarts te raadplegen. Er zal een voorschrift gemaakt worden om de ontsteking te behandelen. Daarna verdwijnt de slechte adem spontaan. 
 

Onvoldoende mondhygiene

Als de mond onvoldoende wordt gereinigd, blijven er voedselresten en tandplak achter. De voedselresten gaan rotten en de bacteriën in de tandplak produceren vele stinkende stoffen en gassen. Het gevolg is een slechte adem. Door de mondhygiene dagelijks goed uit te voeren, waarbij ook de ruimten tussen de tanden en kiezen moeten worden gereinigd, verdwijnt de slechte adem snel. Veelal is een professionele reiniging door de tandarts nodig om een volledig zuivere mond te bekomen.
 

Tandbederf

Tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, kan een slechte adem geven. Door het tandbederf te behandelen oftewel de gaatjes te vullen, zal de slechte adem verdwijnen.
 

Tandvleesontsteking

Gingivitis en parodontitis, verschillende vormen van tandvleesontsteking, kunnen een slechte adem veroorzaken. Een goede dagelijkse mondhygiëne en behandeling door de tandarts of parodontoloog kan de ontsteking, en daarmee de slechte adem, doen verdwijnen. 
 

Aanslag op de tong

Aanslag op de tong vormt in veel gevallen de oorzaak van een slechte adem. Door de tong dagelijks schoon te schrapen met een zogenaamde 'tongschraper' kan slechte adem worden voorkomen. Daarnaast is het verstandig om te spoelen met een mondspoelmiddel dat speciaal is ontworpen tegen slechte adem.